Mogę jeść serek mascarpone w każdej kombinacji, zarówno słodkiej, jak i wytrawnej. Uwielbiam go w tiramisu i kaczce z malinami. Dzisiaj mam ochotę na przepyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia.
Przepis na ciasto w wariancie czekoladowym czy mascarpone i truskawkami?
Ciasto mascarpone powstaje z połączenia biszkoptów i serka. Pamiętaj jednak, że może ono zostać przełożone np. świeżymi owocami.
Borówki są popularne w okresie letnim, ale równie dobrze jednak możesz użyć do ciasta malin, porzeczek, agrestu, truskawek lub innych owoców, które lubisz. Sprawdzi się też galaretka. Z biszkoptów robi się podstawę deseru, a do jego wypełnienia używa się serka mascarpone i śmietany. Jest to proste, ale pyszne i nie zawiera zbyt wielu kalorii. Możesz też przygotować czekoladowe ciasto – wówczas przyda się kakao i czekolada do polewy czekoladowej.
Składniki – z czego zrobić ciasto?
Do przygotowania tego ciasta nie będzie Ci potrzebny proszek do pieczenia. Placek możesz również traktować jak tort – w tym przypadku polecam wersję z mascarpone i truskawkami.
Ciasto bez pieczenia
- 200 g biszkoptów okrągłych,
- 100 g masła,
Krem mascarpone
- 200 ml śmietany 30% lub 36%,
- 250 g sera mascarpone (1 małe opakowanie),
- 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców),
- opcjonalnie niesolone orzeszki pistacjowe.
Przygotowanie ciasta z mascarpone
Placek z mascarpone rozpocznij od przygotowania biszkoptów. Pokrusz biszkopty, a następnie zmiksuj na wysokich obrotach z masłem w blenderze. Rozłóż masę na podłużnej blasze do pieczenia (np. 20 x 30 cm) lub formie do tarty. Następnie wstaw do lodówki.
Teraz zajmij się kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Przygotuj mikser i ubij śmietankę kremówkę na sztywno. W dużej misce połącz serek mascarpone i bitą śmietanę, doprowadzając do powstania puszystej masy. Delikatnie połącz wszystko, aby masa zgęstniała, ale się nie zważyła. Krem wyłóż szpatułką na masę biszkoptową, będzie to wierzch ciasta. Przykryj go owocami i posiekanymi orzechami, jeśli oczywiście chcesz go udekorować.
Przed podaniem pozostaw do schłodzenia w lodówce przez minimum godzinę. Polecam jednak odstawienie go na całą noc do lodówki, szczególnie jeśli zdecydowałeś się zrobić warstwy ciasta.
O tym pamiętaj, robiąc ciasto z serkiem mascarpone!
- Przepis na ciasto zawiera substancje alergiczne. Jeśli chcesz podać je alergikowi, rozważ wybranie muffin dla alergika.
- Ten krem jest niesłodzony, ale jeśli wolisz słodsze desery, dodanie łyżki cukru lub cukru pudru powinno załatwić sprawę.
- Przed podaniem dziecku upewnij się, że nie ma problemów z przyswajaniem białek. Przeczytaj moją przygodę ze skazą białkową.
Gotowe, smacznego!
Beata jest koneserką kawy, która z pasją zgłębia sztukę baristy i delektuje się aromatami kaw z różnych zakątków globu. Jej zielone palce wskazują na kolejną pasję – ogrodnictwo. Dąży do stworzenia własnego, pełnego roślin zakątka, gdzie może pielęgnować naturę i cieszyć się spokojem.