Mogę jeść serek mascarpone w każdej kombinacji, zarówno słodkiej, jak i wytrawnej. Uwielbiam go w tiramisu i kaczce z malinami. Dzisiaj mam ochotę na przepyszne ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia.

Borówki są popularne w okresie letnim, równie dobrze jednak możesz użyć do ciasta malin, porzeczek, agrestu, truskawek lub innych owoców, które lubisz. Z biszkoptów robi się podstawę deseru, a do jego wypełnienia używa się serka mascarpone i śmietany. Jest to proste, ale pyszne i nie zawiera zbyt wielu kalorii.

Składniki

Przygotowanie

Zmiksuj biszkopty z masłem w blenderze. Rozłóż masę na podłużnej blasze do pieczenia lub formie do tarty, następnie wstaw do lodówki. 

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. W dużej misce połącz serek mascarpone i bitą śmietanę. Delikatnie połącz wszystko, aby masa zgęstniała, ale się nie zwarzyła. Krem wyłóż na masę biszkoptową. Przykryj go owocami i posiekanymi orzechami, jeśli oczywiście chcesz. Przed podaniem pozostaw do schłodzenia w lodówce przez godzinę.

Pamiętaj: Ten krem jest niesłodzony, ale jeśli wolisz słodsze desery, dodanie łyżki cukru powinno załatwić sprawę.

Gotowe, smacznego!