
Mogę jeść serek mascarpone w każdej kombinacji, zarówno słodkiej, jak i wytrawnej. Uwielbiam go w tiramisu i kaczce z malinami. Dzisiaj mam ochotę na przepyszne ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia.
Borówki są popularne w okresie letnim, równie dobrze jednak możesz użyć do ciasta malin, porzeczek, agrestu, truskawek lub innych owoców, które lubisz. Z biszkoptów robi się podstawę deseru, a do jego wypełnienia używa się serka mascarpone i śmietany. Jest to proste, ale pyszne i nie zawiera zbyt wielu kalorii.
Składniki
- 200 g biszkoptów okrągłych
- 100 g masła
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g sera mascarpone (1 małe opakowanie)
- 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)
- opcjonalnie niesolone orzeszki pistacjowe
Przygotowanie
Zmiksuj biszkopty z masłem w blenderze. Rozłóż masę na podłużnej blasze do pieczenia lub formie do tarty, następnie wstaw do lodówki.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. W dużej misce połącz serek mascarpone i bitą śmietanę. Delikatnie połącz wszystko, aby masa zgęstniała, ale się nie zważyła. Krem wyłóż na masę biszkoptową. Przykryj go owocami i posiekanymi orzechami, jeśli oczywiście chcesz. Przed podaniem pozostaw do schłodzenia w lodówce przez godzinę.
Pamiętaj:
Zawiera substancje alergiczne, jeśli chcesz podać je alergikowi, rozważ wybranie muffin dla alergika.
Ten krem jest niesłodzony, ale jeśli wolisz słodsze desery, dodanie łyżki cukru powinno załatwić sprawę.
Przed podaniem dziecku upewnij się, że nie ma problemów z przyswajaniem białek. Przeczytaj moją przygodę ze skazą białkową.
Gotowe, smacznego!