Zapraszam Cię dzisiaj przeczytania przepisu lekkiego i prostego do wykonania deseru: musu jogurtowego. Nawet osoby liczące kalorie mogą się na niego skusić 😉
Mus może służyć jako podstawa do bardziej wyszukanych deserów, do których można dodać takie składniki jak: galaretka, owoce, bita śmietana, a nawet biszkopt lub ciasteczka. W moim przypadku pozostałam przy najbardziej podstawowej wersji – prostej piance jogurtowej w pucharkach.
Składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ewentualne dodatki – owoce, bita śmietana, itp.
Przygotowanie
Wlej galaretkę do szklanki z wrzącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw szklankę do ostygnięcia. Wlej jogurt do miski i mieszaj go mikserem przez kilka minut, aby dokładnie uzyskał gładką konsystencję. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, powoli wlej ją do jogurtu. Następnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę, która powstała z tych składników, przelej do pucharków, foremek, miseczek lub do czegokolwiek, co masz pod ręką i co Ci się podoba. Do środka możesz włożyć dodatkowe owoce, np. truskawki, banany, wiśnie lub borówki. Umieść kubek w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie będzie gotowy!
Do lekkiego deseru świetnym wyborem na obiad jest równie lekka sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami.
Beata jest koneserką kawy, która z pasją zgłębia sztukę baristy i delektuje się aromatami kaw z różnych zakątków globu. Jej zielone palce wskazują na kolejną pasję – ogrodnictwo. Dąży do stworzenia własnego, pełnego roślin zakątka, gdzie może pielęgnować naturę i cieszyć się spokojem.