Zapraszam Cię dzisiaj przeczytania przepisu lekkiego i prostego do wykonania deseru: musu jogurtowego. Nawet osoby liczące kalorie mogą się na niego skusić 😉

Mus może służyć jako podstawa do bardziej wyszukanych deserów, do których można dodać takie składniki jak: galaretka, owoce, bita śmietana, a nawet biszkopt lub ciasteczka. W moim przypadku pozostałam przy najbardziej podstawowej wersji – prostej piance jogurtowej w pucharkach.

Składniki

Przygotowanie

Wlej galaretkę do szklanki z wrzącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw szklankę do ostygnięcia. Wlej jogurt do miski i mieszaj go mikserem przez kilka minut, aby dokładnie uzyskał gładką konsystencję. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, powoli wlej ją do jogurtu. Następnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę, która powstała z tych składników, przelej do pucharków, foremek, miseczek lub do czegokolwiek, co masz pod ręką i co Ci się podoba. Do środka możesz włożyć dodatkowe owoce, np. truskawki, banany, wiśnie lub borówki. Umieść kubek w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie będzie gotowy!