Takie smaki jak grzane wino zawsze kojarzą mi się z jesienią i zimą. Uwielbiam je, ale niestety w tym roku nie będę mógł go pić. Dlatego cieszę się, że istnieje wersja bezalkoholowa, w której używa się soku jabłkowego. Jest ona równie pyszna, jak ta alkoholowa! Ponadto będzie świetna na przytulne wieczory spędzone na kanapie w puszystych skarpetach 🙂
Składniki
(dla dwóch osób)
- ok. 500 ml soku jabłkowego niesłodzonego, najlepiej świeżo wyciśniętego, czyli ok. 3-4 duże jabłka
- 4 goździki
- laska cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru lub 2-3 kostki kandyzowanego
- łyżka miodu (chyba, że sok jabłkowy jest bardzo słodki, to z miodem może być już za słodko)
- opcjonalnie – plasterek pomarańczy lub cytryny
Wykonanie
Wyciśnij sok z jabłek do rondla, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień. Dodajemy goździki, cynamon, imbir i miód w równych proporcjach. Gotujemy przez dłuższą chwilę, cały czas mieszając. Jeśli chcesz, żeby napój był bardziej kwaśny, dodaj plasterek pomarańczy lub cytryny.
Jeśli jabłka są za bardzo kwaśne, możesz rozcieńczyć ich sok wodą lub zrezygnować z cytryny.
Teraz pozostaje tylko usiąść na kanapie z dobrą książką owsianymi muffinami i delektować się grzanym winem. To idealny sposób na przyjemne spędzenie chwili 🙂
Beata jest koneserką kawy, która z pasją zgłębia sztukę baristy i delektuje się aromatami kaw z różnych zakątków globu. Jej zielone palce wskazują na kolejną pasję – ogrodnictwo. Dąży do stworzenia własnego, pełnego roślin zakątka, gdzie może pielęgnować naturę i cieszyć się spokojem.