Przepis na domową pizzę

Domowa pizza

Nic w moim życiu nie jest tak pewne, jak domowa pizza na obiad co najmniej dwa razy w miesiącu. To moje wyjście awaryjne, gdy nie ma nic konkretnego w lodówce oraz łatwy sposób na zaspokojenie kulinarnych zachcianek.

Przepis na pomidorowy sos do pizzy pojawił się w moim życiu dość przypadkowo kilkanaście lat temu i został ze mną do dziś. Niezliczoną ilość razy wysyłałam go smsem do mamy i rodzeństwa, jestem w stanie wyrecytować te proporcje obudzona w środku nocy. Jest bardzo prosty do zrobienia, nie wymaga fikuśnych składników i nadaje pizzy TEN klasyczny, niezawodny smak.

Jeśli chodzi o dodatki na pizzy, to panuje tu zupełna dowolność. W mojej podstawowej wersji są to: pieczarki, papryka, szynka, cebula, pomidorki koktajlowe, ser żółty. Czasem decyduję się na inny wariant – szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, ser mozarella. Taką upieczoną pizzę posypuję świeżą rukolą i polewam obficie sosem balsamicznym. Osobiście lubię też połączenie szynki z ananasem, ale moi chłopcy tego nie uznają, więc musiałam wycofać taki wariant z menu.

Przepis na domową pizzę

Składniki

Ciasto:
– 400g mąki pszennej
– 225ml wody
– 2 łyżki oleju
– 1.5 łyżeczki suchych drożdży
– szczypta soli, pieprzu i opcjonalnie przypraw – bazylia, oregano, tymianek

Sos:
– 2 łyżki keczupu
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka wody
– 2 ząbki czosnku
– bazylia, oregano, tymianek
– sól i pieprz do smaku

Dodatki:
zupełna dowolność, moje ulubione to: pieczarki, papryka, szynka parmeńska (dostępna np. w Biedronce), pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, rukola i oczywiście duuużo sera.

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, olej, drożdże, przyprawy i wyrabiamy ciasto. Ja używam do tego wypiekacza do chleba, wyrabia się samo, ale z powodzeniem można zrobić to ręcznie. Odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos – mieszamy wszystkie składniki.
Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je do pożądanego rozmiaru. Z tych proporcji powstaje pizza wielkości standardowej blachy z piekarnika – prostokątna na nieco cieńszym cieście lub grubsza okrągła. Ciasto smarujemy sosem, wykładamy dodatki i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 stopni.

Domowa pizza to danie uniwersalne. Może być efektem czyszczenia lodówki z resztek albo popisowym daniem z idealnie skomponowanym wachlarzem smaków. To ekonomiczna opcja konkretnego posiłku na imprezę i fajna przekąska pod wieczorny film. Robi się szybko i smakuje każdemu. Więc smacznego!

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Ulubione domowe sosy - majonez i sos paprykowy
Ulubione domowe sosy – majonez i sos paprykowy

Rozgrzewająca herbata na jesienne wieczory
Rozgrzewająca herbata na jesienne wieczory

Zamknij