Gazpacho – idealna zupa na upał

Gazpacho - idealna zupa na upał

W taki upał jedyna słuszna zupa to chłodnik. A jak chłodnik, to moje ulubione gazpacho – ze świeżych pomidorów prosto z krzaka.


Jestem pomidorowym maniakiem, Piotruś tak samo, więc to już trzeci przepis na moim blogu z kategorii „zupa pomidorowa”, ale tym razem inaczej, tym razem na zimno!

Gazpacho robi się bardzo szybko, jest orzeźwiające i, co najważniejsze, przepyszne. Na aktualnie panujące tropikalne upały – zupa idealna. Nie przepadam za chłodnikami jogurtowymi, ale takie konkretne smakowo to już zupełnie inna historia.

Zapraszam więc do wspólnego gotowania :)

Gazpacho - idealna zupa na upał

Pomidorowe gazpacho

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • mała cebula
  • 1 lub 2 papryki czerwone
  • pół dużego ogórka zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz i/lub odrobina chilli
  • bazylia, oregano, tymianek – opcjonalnie do przyprawienia
  • kromka pszennego chleba bez skóry

Gazpacho - idealna zupa na upał

Przygotowanie:

Pomidory najlepiej jest obrać ze skórki. Potem kroimy je w dużą kostkę. Obraną cebulę oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Dodajemy pokruszoną kromkę chleba bez skórki. To wszystko miksujemy blenderem w garnku lub dużej misce.

Dodajemy łyżkę octu, oliwy z oliwek, szczyptę cukru, sól, pieprz/chilli i przyprawy do smaku. Mieszamy lub chwilę blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją 1/4 – 1/2 szklanki zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 1-2 godziny, żeby była naprawdę zimna. Podajemy np. z nachosami, grzankami albo skropioną oliwą i posypaną grubym pieprzem.

Polecam i życzę smacznego!

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Dwie szklanki zdrowia, czyli koktajle z granatem i żurawiną
Dwie szklanki zdrowia, czyli koktajle z sokami z granatu i żurawiny

Lody mascarpone z orzechami
Lody mascarpone z orzechami

Zamknij