Lody mascarpone z orzechami

Lody mascarpone z orzechami

Będąc ostatnio na targach Mamaville, spróbowałam naturalnych lodów o smaku mascarpone. Obłęd. Po prostu obłęd. Stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić.


Mascarpone to jeden z moich ulubionych smaków. Trochę jakby słodki, ale nie do końca. Idealny do deserów, jak i do zup i innych dań wytrawnych. Nie należy do najtańszych produktów, ale w ludzkiej cenie można kupić go np. w Lidlu. Polecam śledzić na bieżąco gazetki promocyjne Lidla, bo często można go upolować jeszcze taniej niż zwykle.

Nie lubię wieloetapowych przepisów na lody w stylu: zagotuj, ostudź, odczekaj dwa dni, wymieszaj, wsadź do zamrażarki na tydzień, jak już zapomnisz, że tam są, to znak, że są gotowe. Dlatego wykombinowałam sobie własny sposób na bazie moich sprawdzonych lodów śmietankowych. Lody są delikatne w smaku, mogą więc stanowić idealną bazę pod ambitniejsze desery. Łącząc je w pucharku z biszkoptami, kakao (i koniecznie kapką alkoholu) można uzyskać fajne „lodowe tiramisu”. Zresztą, przeglądając aktualne gazetki np. w serwisie Qpony.pl zawsze można znaleźć inspirację do stworzenia ciekawych kompozycji.

Lody mascarpone z orzechami

Lody mascarpone z orzechami

Składniki
  • 2 jajka (same żółtka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 250g serka mascaropone (1 małe opakowanie)
  • 50g cukru
  • kilka orzechów włoskich (lub innych)
Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dolewamy powoli mleko, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy ją do masy, miksując krótko, aż składniki się połączą. Dosypujemy pokruszone/posiekane orzechy i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach.

Przygotowaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy aż do zmrożenia, czyli ok. 15-20 minut. Lody przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażarki przynajmniej na 1-2 godziny, aż stwardnieją. Jemy same lub z dodatkami.

Lody mascarpone z orzechami

Deser pyszny i oczywiście kaloryczny – bo to co w życiu najlepsze, jest z reguły niemoralne albo tuczące! ;)

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Coraz bliżej święta + przepis na pierniki
Coraz bliżej Święta + przepis na pierniki

Ciasto biszkoptowe z mascarpone - bez pieczenia
Ciasto biszkoptowe z mascarpone – bez pieczenia

Zamknij