Placki jaglane z jabłkiem

Placki jaglane z jabłkiem

Kasza jaglana zawiera wiele cennych właściwości, dlatego warto ją jeść, szczególnie gdy pogoda nas nie rozpieszcza i łatwo o przeziębienia. Z Piotrusiem padliśmy ofiarą infekcji, więc zajadamy się kaszą jaglaną w różnej postaci, wspierając naturalnie nasze schorowane organizmy. Kasza ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest więc domowym lekarstwem na katar, który nam ostatnio towarzyszy.


Placki jaglane robi się bardzo szybko, można je piec lub smażyć. Nie zawierają mąki ani jajek, są więc bezpieczne nawet na diecie bezglutenowej. Można je oczywiście urozmaicić innymi owocami, np. gruszką lub bananem. My trzymamy się aktualnie wersji z jabłkiem.

Placki jaglane z jabłkiem

Składniki

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru lub innego słodziwa
  • 1 jabłko
  • 1/4 szklanki mleka (krowie, kozie, owsiane, ryżowe, sojowe) lub wody
  • szczypta cynamonu

Wykonanie

Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą i wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Następnie gotujemy ją w proporcjach 2:1, czyli na pół szklanki kaszy przypada szklanka wody. Przesypujemy ugotowaną kaszę do miski, dodajemy płatki owsiane, cukier, mleko i cynamon. Jabłko myjemy, nie obieramy, kroimy na drobniejsze części i wrzucamy do miski. Następnie miksujemy wszystko blenderem na niekoniecznie gładką masę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy okrągłe placuszki o grubości około 1cm. Nie muszą być idealne :) Pieczemy przez 30 minut, aż placuszki zaczną się rumienić. Można je podawać same lub z cukrem pudrem, konfiturami albo posmarowane masłem orzechowym.

Alternatywnie placki można smażyć, ale wiadomo, pieczone zdrowsze. Smacznego! :)

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Szarlotka jaglana bezglutenowa

Konfitura z jarzębiny

Zamknij