Grzaniec bezalkoholowy

Są smaki, które jednoznacznie kojarzą mi się z okresem jesienno-zimowym. Jednym z nich jest grzaniec. Niestety w tym roku nie napiję się mojego ulubionego grzanego wina, ale na szczęście jest też wariant bezalkoholowy – z sokiem jabłkowym, równie pyszny. Idealny napój na chłodne wieczory w grubych skarpetach :)

Składniki

(na dwie porcje)

  • ok. 500 ml soku jabłkowego niesłodzonego, najlepiej świeżo wyciśniętego, czyli ok. 3-4 duże jabłka
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • pół łyżeczki startego imbiru lub 2-3 kostki kandyzowanego
  • łyżka miodu (chyba, że sok jabłkowy jest bardzo słodki, to z miodem może być już za słodko)
  • opcjonalnie – plasterek pomarańczy lub cytryny

Grzaniec bezalkoholowy

Wykonanie

Wyciskamy sok z jabłek, przelewamy do rondelka. Podgrzewamy i zmniejszamy ogień, gdy zacznie się gotować. Wrzucamy goździki, cynamon, imbir i dodajemy łyżkę miodu. Chwilę gotujemy, mieszając. Jeśli chcemy żeby było trochę kwaśniej to dorzucamy plasterek pomarańczy lub cytryny.
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to można sok rozcieńczyć wodą, lub zrezygnować z cytryny.

Teraz pozostaje tylko zasiąść na kanapie z książką oraz grzańcem i delektować się chwilą :)

Grzaniec bezalkoholowy

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

5 śniadań BLW Piotrusia
5 śniadań BLW Piotrusia

Zamknij