Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

Jak ja się cieszę, że odkrywam coraz to lepsze przepisy na wypieki bez jajek, mleka krowiego i miliona dziwnych składników w zastępstwie. Jako pierwszorzędny łasuch na wszelkie słodkości, nie mogłabym żyć bez ciast, ciasteczek a już szczególnie babeczek.

Wypróbowany ostatnio trzykrotnie (w ciągu trzech dni) przeze mnie przepis na muffiny owsiane zasłużył na to, by podzielić się nim na blogu. Babeczki są lekkie, pyszne, i co najważniejsze, proste i szybkie do zrobienia. Nie mają żadnych skazowych alergenów, można śmiało wcinać. Użyte w nich mleko owsiane można przygotować w 2 minuty w ilości potrzebnej tylko do przepisu. Wystarczy zmiksować 3 łyżki płatków owsianych i szklankę wody, doprawić odrobinką soli i cukru waniliowego.
Muffiny mogą stanowić świetną bazę do innych wersji – z kakao, z przyprawą piernikową, z cynamonem, czym tylko chcecie. Ale w tej podstawowej wersji też są super :)

Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie zwykła pszenna)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka owsianego (czyli ok. 3 łyżki płatków owsianych na szklankę wody)
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sitko.

Uwaga, to jest bardzo istotny punkt, nie pomijajcie go! Ja raz pominęłam i wyszedł zakalec. Więc przesiewamy!

Dosypujemy do mąki cukier i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko owsiane i olej.
Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników, nie dłużej.
Przekładamy masę do papilotek i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Z tych proporcji wychodzi około 10 babeczek.

Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

Coś z niczego, czyli muffiny dla alergika

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
5 śniadań BLW Piotrusia
5 śniadań BLW Piotrusia

Zupa-krem z pieczonych pomidorów

Zamknij