Dwuskładnikowe placuszki owsiane

Prościej niż dzisiaj to się chyba nie da :) Przedstawiam Wam pyszne i szybkie placuszki owsiane. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie banana i płatków owsianych. No i wody, ale to się nie liczy.

Smakują wyśmienicie z cukrem pudrem, z nutellą, z lodami, z polewą jakąkolwiek, z syropem, sosem, czym tylko chcecie. Specjalnie dla Was chciałam usmażyć je w kształcie serduszek, co bez odpowiednich foremek nie jest łatwe. Ale korzystając z moich zdolności manualnych, czarowałam je łyżką. Jedne wyszły lepiej, inne gorzej, z niektórych można wywróżyć przyszłość. Ale z tego jestem naprawdę dumna ;)

Dwuskładnikowe placki owsiane

Składniki

  • 1 duży banan
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2.5 szklanki wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy blenderem do osiągnięcia ładnej papki. Odstawiamy na 10 minut, żeby zmiksowane płatki owsiane zgęstniały. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu i średnim ogniu.
Wersja dla łasuchów: Nakładamy porcję ciasta na patelnię, na środek nakładamy łyżeczkę nutelli i przykrywamy kolejną (już mniejszą) porcją ciasta. Gdy jedna strona się usmaży, przekręcamy na drugą. Uwaga, żeby nie przekręcić za wcześnie, bo się rozwalą.
Obłęd! :)

Z tych proporcji wychodzi bardzo słuszna porcja. Zależy od wielkości, ale mi wyszło około 30 placków. Nie wiem ile dokładnie, bo podjadałam w międzyczasie ;)

Dwuskładnikowe placki owsiane

Dwuskładnikowe placki owsiane

Dwuskładnikowe placki owsiane

Dowodem na ich pyszność jest znawca wysublimowanego smaku – Piotruś. Wcinał aż miło. No i Funia, ale ona to zje wszystko ;)

Dwuskładnikowe placuszki owsiane

Dwuskładnikowe placuszki owsiane

Dwuskładnikowe placuszki owsiane

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Domowe mleko kokosowe

Owsiane muffiny bananowe

Zamknij