Owsiane muffiny bananowe

Muffinki to moja ulubiona forma wypieków. W sam raz na wpałaszowanie jednej, dwóch, ewentualnie dwunastu. Niestety musiałam odstawić moje ukochane muffinki czekoladowe, ale wrócę do nich, jak tylko kupię karob w zastępstwie ;) Tymczasem ostatnio zainspirowana samotnym bananem zrobiłam babeczki bananowe. Oczywiście z mlekiem owsianym i bez jajek.

Składniki

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka owsianego (lub krowiego, sojowego, ryżowego, kokosowego)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru (jak wolicie słodsze to 0,5 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 banany

Przygotowanie

Ciasto można przygotować bez miksera. Mieszamy w jednej misce suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane. W drugiej misce mieszamy olej, mleko i 2 rozgniecione widelcem banany. Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do form na muffinki. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 st.C.

Świeże, jeszcze gorące muffinki mogą ciężko odchodzić od papierowych papilotek, więc czekamy aż trochę ostygną :)

Owsiane muffiny bananowe

Owsiane muffiny bananowe

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Domowe mleko owsiane

Idealny przepis na naleśniki bez jajek – WB 1

Zamknij