Muffinki to moja ulubiona forma wypieków. W sam raz na wpałaszowanie jednej, dwóch, ewentualnie dwunastu. Niestety musiałam odstawić moje ukochane muffinki czekoladowe, ale wrócę do nich, jak tylko kupię karob w zastępstwie ;) Tymczasem ostatnio zainspirowana samotnym bananem zrobiłam babeczki bananowe. Oczywiście z mlekiem owsianym i bez jajek.
Składniki
- 1, 5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka owsianego (lub krowiego, sojowego, ryżowego, kokosowego)
- 0,5 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru (jak wolicie słodsze to 0,5 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 2 banany
Przygotowanie
Ciasto można przygotować bez miksera. Mieszamy w jednej misce suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane. W drugiej misce mieszamy olej, mleko i 2 rozgniecione widelcem banany. Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do form na muffinki. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 st.C.
Świeże, jeszcze gorące muffinki mogą ciężko odchodzić od papierowych papilotek, więc czekamy aż trochę ostygną :)