Idealny przepis na naleśniki bez jajek – WB 1

Przez skazę białkową mojego Piotruńka jestem na ścisłej diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bez-dużo-pysznych-rzeczy. A jak wiadomo, bez naleśników nie ma szczęśliwego życia ;) Dlatego postanowiłam spróbować wersję z mlekiem ryżowym i płatkami owsianymi (zamiast jajek).

Niewiele rzeczy wyprowadza mnie tak z równowagi jak niewychodzące naleśniki, więc szłam jak za rączkę według przepisu z Jadłonomia i wyszły! Pyszniutkie! :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 3/4 szklanki mleka ryżowego (lub sojowego, owsianego)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.
Naleśniki można jeść z nadzieniem według uznania, u mnie są to dzisiaj powidła jabłkowe i cynamon.

Wpis jest początkiem kolejnego blogowego wyzwania Uli Phelep z Blog Sen Mai :)

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Sos vinegret

Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami

Zamknij