Gdyby ktoś dwa miesiące temu powiedział mi, że będę robić domowe mleko, pilnować tego co jem i zrezygnuję z mojej ukochanej czekolady, to kazałabym mu się puknąć w czółko ;) Jednak życie płata nam figle i tak oto przez Piotrusiową skazę i nietolerancję mleka sojowego, moją piersiowo-mleczną karierę rozwinęłam o produkcję mleka roślinnego. Daleko mi do wegan czy jakichkolwiek diet, ale muszę przyznać, że mleko owsiane mnie do siebie przekonało.
Mleko owsiane można kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy nawet w większości dobrych marketów. Z tym że jego cena za litr sięga granic 10zł. Wyprodukowanie takiej samej ilości mleka w domu kosztuje grosze. Mamy też pewność, że jest to czyste mleko bez dodatków, chemii i konserwantów.
Mleko owsiane jest bogate w kwas foliowy, błonnik, żelazo, zawiera 15 witamin i ma 2 razy więcej witaminy A niż mleko krowie. Jest lekkie, obniża poziom cholesterolu i hamuje rozwój komórek nowotworowych. Stanowi świetną alternatywę dla mleka krowiego, bo jest bogate w wapń – 1 kubek mleka to 36% dziennego zapotrzebowania. Kopalnia witamin i minerałów, do tego podobno działa uspokajająco :)
Można je przygotować ekspresowo zarówno w ilości „na jeden raz” jak i na zapas. Jest nieporównywalnie tanie względem produktów sklepowych. Przygotowując mleko trzymamy się proporcji: 1 łyżka płatków owsianych na 100ml wody.
Ja korzystam z wersji dla leniwych – bez gotowania. Równie dobrze można płatki ugotować i dopiero zmiksować, wtedy mleko będzie miało gęstszą konsystencję. Jeśli nam się nie spieszy, można płatki zalać wodą wieczorem i zmiksować dopiero rano.
Składniki
Porporcje na ok. 0,5 litra mleka:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 500ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie
Do naczynia wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy wodą (w proporcji 1 łyżka płatków na 100 ml wody). Miksujemy blenderem przez około minutę. Przelewamy przez gęste sitko lub gazę do drugiego naczynia. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i ekstraktem lub cukrem wanilinowym. Mieszamy i mamy mleko. Przelewamy je do butelki i trzymamy w lodówce do 2-3 dni. Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Wanilię można również zastąpić cynamonem. Wszystko zależy od fantazji i gustu. Tak samo opcjonalna jest sól, jednak odrobinka fajnie podkreśla smak mleka. Mleko owsiane jest bardziej wodniste od krowiego, ale świetnie nadaje się do gotowania, wypieków, koktajli, płatków i deserów. Dolewam je też sobie do kawy zbożowej. Efekt niestety nie ten sam co z mlekiem krowim (Inka z mlekiem i cukrem – smak dzieciństwa), ale też jest dobra :)