Zapraszam Was dzisiaj na bardzo lekki i prosty deserek. Na piankę jogurtową mogą skusić się nawet liczący kalorie ;)
Pianka może być podstawą do bardziej wymyślnych deserów, można dodać do niej galaretkę, owoce, bitą śmietanę, zrobić kilka kolorów czy dać na spód biszkopt lub herbatniki. U mnie wersja najbardziej podstawowa – zwykła pianka truskawkowa w pucharkach.
Składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ewentualne dodatki – owoce, bita śmietana, itp.
Przygotowanie
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia. Jogurt przełożyć do miski i chwile miksować mikserem, żeby go dobrze wymieszać i uzyskać gładką konsystencję. Gdy galaretka już wystygnie i zacznie tężeć, przelewać ją delikatnie do jogurtu i mieszać łyżką lub mikserem. Powstałą masę przelać do pucharków, foremek, miseczek, czy co tam mamy ładnego ;) Można w środek wsadzić dodatkowo owoce – truskawki, banany, wiśnie, jagody… Puchark wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny i gotowe :)