Sos serowy

Uwielbiam nachosy z sosem serowym. Taki sos można zrobić na wiele sposobów z różnych gatunków sera. Jednak uzyskanie jak najbardziej serowego smaku wiąże się z zakupem dość drogich serów, np. gruyere. Dlatego korzystam z o wiele tańszej, a równie bogatej smakowo wersji – sosu z serków topionych. Oczywiście im lepsze serki (np. Hochland), tym lepszy efekt. Ale z Lidlowych odpowiedników za 1.19zł też wychodzi niezły sos ;)
Całość oparta jest na śmietance 30% i wykonuje się naprawdę bardzo szybko.

Składniki

– 2 opakowania po 100g serków topionych (np. Masdamer, Ementaler, Gouda), mogą być różne
– 200 ml śmietanki 30%
– sól, pieprz
– kurkuma
– gałka muszkatołowa
– papryka ostra w proszku
– chilli w proszku

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy śmietankę i od razu wrzucamy do niej serki, najlepiej pokrojone na mniejsze części, żeby szybciej się rozpuściły. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się serków.
Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy według uznania gałkę muszkatołową, paprykę ostrą, odrobinę chilli (chyba, że lubicie bardzo ostro ;) ) i dla koloru kurkumę. Dokładnie mieszamy, trzymamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut i mamy gotowy sos.

Uwaga: wraz ze stygnięciem sosu będzie on gęstniał. Dlatego na początku może być nieco rzadszy.

Taki sos jest idealny nie tylko jako dip do nachosów, warzyw, founde, ale też świetnie sprawdza się do obiadu – np. do piersi z kurczaka :)

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Idealna zupa-krem z pomidorów

Zamknij