Czekoladowa rozpusta, czyli muffiny z kawałkami czekolady

W chwili słabości trafiłam na rewelacyjny przepis na czekoladowe muffiny. Robi się je bardzo szybko, można nawet nie włączać miksera, nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek na parze, idealne na czekoladową chcicę ;)
Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, ja jak zwykle zmniejszyłam w nim trochę ilość cukru. Muffiny pięknie wyrastają, są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, czysta poezja!

Składniki

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki kakao
– 1/2 szklanki cukru
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki oleju
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
– kilka kostek posiekanej czekolady (wedle gustu: mleczna, gorzka, biała, kuwertura)

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao oraz cukier i wymieszać łyżką.
W drugiej misce (mniejszej) wymieszać „mokre” składniki: mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Można wymieszać łyżką lub trzepaczką (żeby roztrzepać jajko), lub dosłownie chwilkę miksować mikserem.
Przelać „mokre” składniki do miski z suchymi i wymieszać – łyżką lub mikserem. Nie należy przejmować się ewentualnymi grudkami, masa nie musi być idealnie gładka. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i przekładać do nich gotowe ciasto, do około 2/3 wysokości. Z wierzchu posypać jeszcze posiekaną czekoladą.

Piec w temperaturze 185 stopni przez około 20 minut. Ja piekłam z termoobiegiem, ale piekarnik piekarnikowi nie równy ;)
Z tych proporcji wyszło mi 12 muffinek.

Czekoladowa rozpusta, czyli muffiny z kawałkami czekolady
Czekoladowa rozpusta, czyli muffiny z kawałkami czekolady
Czekoladowa rozpusta, czyli muffiny z kawałkami czekolady

Przepis ekspresowy, smak rewelacyjny, koniecznie musicie spróbować! :)

Zdeklarowana freelancerka - Surface Pattern Designer. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Wyciskacz doby i ogarniacz chaosu.

Poprzedni wpis
Kolejny wpis
Więcej w W kuchni
Sos serowy

Idealna zupa-krem z pomidorów

Zamknij