Zupa pomidorowa to danie, które mogę jeść w każdej ilości, w każdym wydaniu i o każdej porze :) Ubóstwiam. A jeszcze bardziej od zwykłej pomidorówki z makaronem uwielbiam zupę-krem z pomidorów. Intensywny pomidorowy smak, piękny czerwony kolor, do tego ser mozarella, mmmmmmniammmm! :) Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem na taką zupę-krem z pomidorów, zwaną również szumnie zupą toskańską.
Zupkę tę można robić ze świeżych pomidorów (wersja dla ambitnych) lub z pomidorów z puszki (szybsza wersja dla leniwych – moja ulubiona). Z tych proporcji wychodzi około 4 porcje zupy.
Zupa-krem z pomidorów z mozarellą
Składniki
– 3 puszki pomidorów krojonych
– 4 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 0.5 l bulionu
– 1 długi serek topiony
– sól, pieprz
– bazylia
– oregano
– tymianek
– chilli (jak ktoś lubi ostrzej)
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– ser mozarella (jedna duża kulka lub małe kulki)
– 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy olej i szklimy przez parę minut cebulę, aż nabierze ładnego koloru. W międzyczasie obieramy czosnek i drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę), dorzucamy go do cebuli i jeszcze chwilę podsmażamy.
Wrzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy je ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie zgęstnieją i zmiękną. Następnie dolewamy bulion i mieszamy. Dorzucamy serek topiony (najlepiej po kawałkach) i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, to dodajemy ok. łyżkę koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem i dla lubiących nieco ostrzej – odrobiną chilli. Dla gęstego i gładkiego efektu miksujemy zupę blenderem. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok 20 minut.
Przed podaniem, do talerza kładziemy kulki mozarelli. Jeśli mamy dużą mozarellę, to odrywamy kawałeczki i wlewamy na to gorącą zupę. Ser lekko się rozpuści i będzie się fajnie ciągnął :)
Przepis jest bardzo prosty, a smak – rewelacja! Właśnie takie proste przepisy lubię najbardziej :)