Nigdy nie przepadałam za majonezem, akceptowałam go jedynie w sałatce jarzynowej. Ale odkąd zaczęłam robić domowy majonez, używam go do wielu potraw, a Piotruś wyjada go ze słoika łyżką. Robi się go szybko, a smak jest o niebo lepszy od tego kupnego.
Idąc za ciosem, wyrobiłam sobie nawyk własnoręcznego przyrządzania innych sosów, które stanowią świetną podstawę w gotowaniu. W kilka minut można przyrządzić zdrowe i pyszne dodatki do grilla, sałatek, kanapek czy obiadu. Dzisiaj przedstawiam przepisy na moje dwa ulubione sosy – domowy majonez i sos paprykowy.
Domowy majonez
Wcale nie jest trudno uzyskać w domowych warunkach tę aksamitną konsystencję i uniwersalny smak majonezu. Jak zrobić domowy majonez? Wystarczy blender i kilka podstawowych składników. To proste połączenie oliwy i żółtek z dodatkiem musztardy, soli, pieprzu i cytryny.

Składniki (na 1 słoik majonezu):
- 2 całe jajka
- 1/3-1/2 łyżeczki soli
- solidna szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ew. 1-2 łyżki białego octu winnego)
- 1 szklanka (250 ml) oleju roślinnego lub oliwy
Majonez najlepiej jest przygotowywać od razu w słoiku, takim, do którego zmieści się końcówka blendera (z podstawową nakładką miksującą – ostrzami). Do słoika wbijamy surowe jajka, dodajemy sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny i olej. Zaczynamy miksować, umieszczając blender na samym dnie słoika. Gdy składniki zaczynają się łączyć, powoli poruszamy blenderem w górę i w dół i tak 2-3 razy. Gotowe!
Sos paprykowy
Ostatnio w mojej kuchni pojawił się też drugi sos, od którego się uzależniłam. To pyszny, lekko pikantny sos paprykowy. Odkryłam go przypadkiem, podbierając jeden słoiczek mojej mamie, i przepadłam. Teraz jem go z kurczakiem, makaronem, nachosami, mięsem mielonym, cukinią, frytkami, na ciepło i na zimno, ze wszystkim, co tylko przyjdzie mi do głowy. Jest pyszny!
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki (twardej, świeżej)
- 1 papryczka chili
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 2 główki czosnku
Paprykę dokładnie myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne wraz ze wszystkimi pestkami. Myjemy i oczyszczamy także papryczkę chili – najlepiej robić to w rękawiczkach. Przygotowane warzywa kroimy na niewielkie kawałki. Całość można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (chyba że macie cierpliwość do krojenia w malutką kosteczkę). Następnie przekładamy do dużego garnka i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki oprócz czosnku. Dusimy przez kolejne 10 minut, dokładnie mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy czosnek i dusimy przez kilka minut. Jeszcze gorący sos paprykowy dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. By zachować na dłużej jego świeżość – sos można pasteryzować.
Domowe sosy to świetna alternatywa dla tych kupnych. Są o wiele zdrowsze i można przyprawić je według własnego gustu. Teraz nie uznaję już burgerów z majonezem inny niż domowy, a sos paprykowy mogłabym jeść codziennie, do wszystkiego!