Uwielbiam serek mascarpone, mogłabym jeść go w każdym zestawieniu, na słodko i na słono, od klasycznego tiramisu po kaczkę z mascarpone i malinami. Dzisiaj naszło mnie na szybkie i pyszne ciasto z borówkami.
Lato w pełni, więc borówki i jagody są nadal w modzie. Równie dobrze do ciasta można użyć malin, porzeczek, agrestu, truskawek, czy jakichkolwiek innych owoców, na które macie ochotę. Jego spód wykonany jest z biszkoptów, a krem to mascarpone ze śmietanką. Prosto, smacznie i niezbyt dietetycznie ;)
Ciasto biszkoptowe z mascarpone – bez pieczenia
Składniki
- 200 g biszkoptów okrągłych
- 100 g masła
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g sera mascarpone (1 małe opakowanie)
- 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)
- opcjonalnie niesolone orzeszki pistacjowe
Przygotowanie
Biszkopty miksujemy blenderem z masłem. Wykładamy powstałą masę na podłużną blachę lub formę na tartę i wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie miksujemy delikatnie serek mascarpone, a w osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Delikatnie mieszamy całość, by masa stała się gęsta i puszysta, ale nie za długo, żeby się nie zwarzyła. Gotowy krem wykładamy na spód z biszkoptów, posypujemy owocami i ewentualnie posiekanymi orzeszkami. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Uwaga: Krem nie jest w ogóle słodki. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, możecie dosłodzić go łyżką cukru.
Voila, smacznego! :)